Searching...

Taxisnet...game over!

Οι φορολογούμενοι υποχρεούνται προσωρινά να προσέρχονται στις ΔΟΥ για να υποβάλλουν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ. Το σύστημα δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει για τουλάχιστον 1-1,5 μήνα, με σοβαρό πλέον τον κίνδυνο να καθυστερήσει σημαντικά η διαδικασία υποβολής και εκκαθάρισης εκατομμυρίων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος έτους, δεδομένου ότι τουλάχιστον 1.000.000 επιτηδευματίες οφείλουν φέτος, βάσει της νέας νομοθεσίας, να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές δηλώσεις.
Το νέο προηγμένο σύστημα Taxisnet, το οποίο υποτίθεται ότι λειτουργεί από τη 1-12-2010, έχει διακόψει τη λειτουργία του λόγω της αδυναμίας του να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις λειτουργικές απαιτήσεις και εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων που καθιστούσαν αδύνατη την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων οποιασδήποτε μορφής. Η παράδοση του έργου από τις ιδιωτικές εταιρείες που το είχαν αναλάβει έγινε πρόσφατα και δεν υπήρχε χρόνος για να δοκιμαστεί η λειτουργία του σε πραγματικές συνθήκες φόρτου εργασίας. «Το σύστημα έπεσε, γιατί δεν μπορούσε να σηκώσει τις μαζικές υποβολές εκκαθαριστικών και περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που πραγματοποιούνταν τις τελευταίες ημέρες», επεσήμαναν αρμόδιες πηγές. Πριν από το γενικό μπλακ άουτ του νέου συστήματος είχαν εντοπιστεί, εξάλλου, σοβαρά προβλήματα μνήμης, αφού, όπως κατήγγειλαν φορολογούμενοι, ενώ είχαν υπαχθεί το περασμένο έτος σε ΦΠΑ και είχαν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις, στο νέο σύστημα δεν εμφανίζονταν ως υπαγόμενοι σε ΦΠΑ και δεν φαίνονταν να έχουν υποβάλει καμία δήλωση.
Λόγω των προβλημάτων, η ΓΓΠΣ υποχρεώθηκε να εκδώσει ανακοίνωση στις 25-2-2011 με την οποία καλούσε τους φορολογούμενους να μεταβούν στις ΔΟΥ για να υποβάλουν τις εκκαθαριστικές δηλώσεις, επειδή «για τεχνικούς λόγους, η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ δεν θα είναι διαθέσιμη έως και την Παρασκευή 4-3-2011». Επιπλέον, με αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά, παρατάθηκαν μέχρι τις 2-3-2011 οι προθεσμίες ηλεκτρονικής υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και ανακεφαλαιωτικών πινάκων που έληγαν στις 28-2-2011. Έτσι, οι υπόχρεοι φορολογούμενοι υποχρεώθηκαν να προσέλθουν στις ΔΟΥ και να υποβάλουν τις δηλώσεις σε έντυπη μορφή. Είναι πλέον βέβαιο ότι η επαναλειτουργία του συστήματος δεν θα είναι δυνατή από αύριο.
Όσο για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, οι προθεσμίες κατάθεσης που έληγαν κανονικά από 1 έως 15-3 για τους επιτηδευματίες με βιβλία α΄ και β΄ κατηγορίας, για τους οποίους ισχύει φέτος η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή, αλλά και για τους εισοδηματίες, παρατάθηκαν κατά 34 μέρες, για το διάστημα από τις 4-4-2011 έως τις 18-4-2011. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι ούτε τότε θα λειτουργεί το σύστημα.
Ούτως ή άλλως, όμως, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος ούτε σε ηλεκτρονική ούτε σε έντυπη μορφή, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των εντύπων Ε1 και Ε2 στους φορολογούμενους ούτε έχουν εκδοθεί οι εγκύκλιοι και οι υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν τον τρόπο ελέγχου των δηλώσεων και τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι.
Το πιο πιθανό είναι ότι οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα υποβληθούν φέτος με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και σε έντυπη μορφή από τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων. Το εγχείρημα λοιπόν του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως γυρίζει δέκα χρόνια πίσω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!