Searching...

Καιρός ήτανε!

Το δρόμο για τη δικαίωση των οφειλετών που «πνίγονται» από τα χρέη προς τις τράπεζες και έχουν ζητήσει ρύθμιση, σύμφωνα με το νόμο 3869/2010, ανοίγουν οι πρώτες αποφάσεις που άρχισαν να δημοσιεύονται και στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης.Χτες δημοσιεύτηκε απόφαση με την οποία «διαγράφηκε» το 55% του χρέους που είχε συνταξιούχος προς τρεις τράπεζες. Ηδη στο Ειρηνοδικείο έχουν συζητηθεί 15 αιτήσεις οφειλετών που έχουν ζητήσει να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, ενώ εκκρεμούν πάνω από 600, οι οποίες θα αρχίσουν να εκδικάζονται από το Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η συγκεκριμένη απόφαση αφορούσε 60χρονο συνταξιούχο, ο οποίος όφειλε συνολικά 56.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος οφειλέτης, ο οποίος λαμβάνει αναπηρική σύνταξη ύψους 600 ευρώ και είναι το μοναδικό οικογενειακό του εισόδημα, από το 2006 άρχισε να εμφανίζει αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών του και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη προκειμένου να περισώσει ένα διαμέρισμα που έχει στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Κατά την εξέταση της υπόθεσης το δικαστήριο εξέτασε τα πιθανά εισοδήματα του οφειλέτη και διαπίστωσε ότι δεν είναι εφικτή η αποπληρωμή των οφειλών που είχαν δημιουργηθεί προς τρεις τράπεζες. Με τη ρύθμιση που αποφασίστηκε από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης το ποσό των 56.000 ευρώ που όφειλε ο 60χρονος μειώθηκε σε 25.000 ευρώ, χρήματα τα οποία καλείται να καταβάλει ο οφειλέτης σε βάθος 14 χρόνων, με μηνιαία δόση ύψους 150 ευρώ. Οπως έγινε γνωστό, από τις 15 αιτήσεις που ήδη έχουν εξεταστεί από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης οι περισσότερες είναι ευνοϊκές για τους οφειλέτες, ενώ μόνο μία μέχρι στιγμής έχει απορριφθεί, καθώς κρίθηκε ότι η αιτούσα δεν πληρούσε τις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου.

Οι αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία της χώρας έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα μετά και τη δημοσιοποίηση της απόφασης που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αθηνών στις 28 Ιουνίου, με την οποία δικαιώθηκε συνταξιούχος, καθώς υποχρεώθηκαν οι τράπεζες να διαγράψουν δάνεια σημερινού ύψους 200.000 ευρώ (από ένα σύνολο οφειλών 222.200 ευρώ) και να ικανοποιηθούν με την αποπληρωμή 52.000 ευρώ, μαζί με τους τόκους, σε βάθος 14 ετών. Εκτιμάται ότι οι αιτήσεις σε ολοκληρη τη χώρα έχουν φτάσει στις 400.000. Παρόμοια απόφαση εκδόθηκε και από το Ειρηνοδικείο Πάτρας, με την οποία δανειολήπτης κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τη συνολική οφειλή του προς τις τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες σε επίπεδο 70% προχωρούν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους οφειλέτες πριν φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι τα νομικά επιτελεία των τραπεζών θα προσφύγουν στα δευτεροβάθμια δικαστήρια ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων που εκδόθηκαν από τα Ειρηνοδικεία και ήταν ευνοϊκές προς τους οφειλέτες.

Ποια είναι  η διαδικασία:
Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση του ν.3869/10 (μπορεί μόνο μια φορά στη ζωή του) πρέπει να αποδείξει μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, πλην εμπόρων, καθώς και όλα τα χρέη από δάνεια (καταναλωτικά, στεγαστικά, επαγγελματικά).
Ο ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ πρέπει να επιχειρήσει εξωδικαστικό συμβιβασμό μέσω φορέων (Συνήγορος Καταναλωτή, δικηγόρος κ.λπ.).
ΑΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ, πρέπει να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο με κατάσταση περιουσιακών στοιχείων του ιδίου και της συζύγου του αλλά και κατάλογο πιστωτών.
ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ επιχειρεί συμβιβασμό με συμφωνία του 51% των πιστωτών.
ΑΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ και πάλι, το δικαστήριο ελέγχει τα περιουσιακά στοιχεία και ρυθμίζει τα χρέη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!