Searching...

Μας άφησε ένας θρύλος,Γιάννης Κυριακίδης

Πέθανε, σήμερα, σε ηλικία 92 ετών, ο γνωστός φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης, ο οποίος έγραψε ιστορία στον χώρο του φωτορεπορτάζ. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016, στις 16.00 από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
Ένας από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα, θρύλος της Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Κυριακίδης γεννήθηκε το 1924 και με το φωτογραφικό του φακό κατέγραψε τα μεγαλύτερα γεγονότα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, φωτογραφίζοντας -μεταξύ άλλων- πρωθυπουργούς, βασιλείς, δικτάτορες, αλλά και απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας.
Από τους ποιητές, τον Ελύτη και τον Ρίτσο και τους Θεσσαλονικείς Μανόλη Αναγνωστάκη και Κωστή Μοσκώφ, τους μουσικοσυνθέτες Βασίλη Τσιτσάνη, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Θάνο Μικρούτσικο, Χρήστο Νικολόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο και Σταύρο Ξαρχάκο, τους τραγουδιστές Στέλιο Καζαντζίδη, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Γιώργο Νταλάρα, Μανόλη Μητσιά, Χαρούλα Αλεξίου, Ρίτα Σακελαρίου, Στράτο Διονυσίου, Γιάννη Πάριο, Γιάννη Πουλόπουλο, Νίκο Παπάζογλου, Μαρίζα Κωχ, Δημήτρη Μητροπάνο, Νάνα Μούσχουρη, Βίκυ Μοσχολιού, Σωτηρία Μπέλλου και Μαρινέλλα.
Μεγάλος είναι και ο αριθμός των ανθρώπων του θεάτρου, της τέχνης και της επιστήμης που έχουν φωτογραφηθεί από τον Γιάννη Κυριακίδη: ο Δημήτρης Χορν, ο Ζυλ Ντασσέν, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Τζένη Καρέζη, η Ζωή Λάσκαρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Μάνος Κατράκης, η «θεά της Ελλάδας», όπως αποκαλούσε τη Μελίνα Μερκούρη, η Μαρία Κάλλας (και ο Αριστοτέλης Ωνάσης), ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Μανόλης Ανδρόνικος.
Ανεβασμένος πάνω σε μια σκάλα που κουβαλούσε πάντα μαζί του, πετώντας με ελικόπτερα, κινούμενος με άρματα του στρατού, πάνω σε δέντρα, σε σκαλωσιές, σε φορτηγά, έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να αποτυπώσει τα γεγονότα στο φωτογραφικό φιλμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο η σημαντικότερη αποστολή που έκανε ως φωτορεπόρτερ, ήταν στην Oυγκάντα, στα τέλη της δεκαετίας του ’50, όταν πήγε για λογαριασμό της εφημερίδας «Η Kαθημερινή».
Οι ιστορίες που δείχνουν το πάθος του για τη φωτογραφία είναι αναρίθμητες.
Το 1960, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκολ επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και ο Γιάννης Κυριακίδης για να καταφέρει να απαθανατίσει τη συνάντησή του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, κρύφτηκε μέσα σε ένα τανκ!
Όταν οι δύο άνδρες πλησίασαν, σηκώθηκε κάτω από το κανόνι και τους φωτογράφισε. Χαμογελώντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός του φώναξε: «Τι είναι αυτά που κάνεις ρε Κυριακίδη;».
Σε μια άλλη περίπτωση, ζητούσε επίμονα από τις Αρχές να ενεργοποιηθούν, για να σωθούν δυόμιση χιλιάδες ψυχούλες, που είχαν αποκλειστεί από το χιόνι στα Νέα Μουδανιά Θεσσαλονίκης. Ήθελε να σηκώσουν ελικόπτερο, στο οποίο θα έμπαινε και αυτός, για να σώσουν τις αποκλεισμένες ψυχές. Οι αρμόδιοι, μετά από συσκέψεις δεν πραγματοποίησαν την αποστολή διάσωσης, καθώς πολλές φορές στο παρελθόν ο μεγάλος αυτός φωτορεπόρτερ είχε καταφέρει να τους ξεγελάσει με αντίστοιχα κόλπα για να εξασφαλίσει το πλάνο που επιθυμούσε.
Και είχαν δίκιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε «ξεχάσει» να τους πει, ότι οι ψυχούλες ήταν πρόβατα και όχι κάτοικοι της περιοχής. Με την εφευρετικότητα και το ταλέντο του, ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης κατάφερε να καταξιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους φωτορεπόρτερ που εργάστηκαν στον ελληνικό Τύπο.
Ήταν γνωστός ακόμη με το παρατσούκλι «Αρκούδας», που του το φώναξαν πρώτη φορά στη Μακρόνησο, όπου πέρασε σχεδόν τρία χρόνια εξόριστος, επειδή φορούσε διαρκώς κοντομάνικα μπλουζάκια.
Η ζωή του αποτέλεσε αφορμή για το γύρισμα ντοκιμαντέρ το 2012. Παρακολουθείστε ένα απόσπασμα με υλικό από τα γυρίσματα του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ:



πηγη:press724.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!